Sporten Enduro

Vad handlar sporten Enduro om egentligen? För den som inte har en aning om vad det rör sig om för namnet tankarna till någon sorts exotisk asiatisk sport. Verkligheten är betydligt intressantare än så och bakom det mystiska namnet döljer sig något så vanligt som motorsport. Det handlar helt enkelt om motorcyklar och terrängåkning. Det lockande namnet kommer från engelskans endurance och handlar om sportens uthållighet i mycket svåra terränger.

Sporten Enduro omfattar också terrängåkning med snöskoter. Nationellt heter sportens svenska förbund Svemo vilket är en förkortning för Svenska motorcykel och snöskoterförbundet. Det finns också en del andra grenar inom förbundet såsom speedway och roadracing med flera. De flesta människor är bekanta med grenarna motorkross och dragracing för mc och även dessa ingår i Enduro.

Sporten vänder sig även till barn som kan börja åka vid 12 års ålder men tävling kräver licensbevis som fås via kurser. När man förvärvat guldhjälms-licensen är det fritt fram att tävla på en 85 CC motorcykel. Enduro körs i allt från motionsklass till elitnivå. Riktigt duktiga åkare kanske så småningom deltar i WEC som står för World Enduro Championship. Själva tävlingsformen delas in i två varianter där den ena körs som varvlopp och den andra körs på tid.

Dessutom finns det ligor inom sporten, där åkare gång på gång möts under säsongen för att slutligen kröna en segrare. Att detta finns inom en sport som enduro är kanske inte lika känt som det är inom sporter som fotboll eller ishockey, men ligor även här förekommer alltså. Till exempel finns World Enduro Super Series, där åkarna kör race på olika platser runtom i världen. Bland annat körs lopp i Sverige under 2018 års säsong, som även är den första som körs.

Enduro är en tacksam sport då den kan köras året runt och det finns gott om banor över hela landet. Precis som till exempel bowling kan du alltså njuta av den fantastiska sporten även under de kalla vintrarna. För den som har blivit en entusiastisk utövare av enduro saknas det varken tävlingar eller sammanhang att delta i. Terrängen kräver sin förare som kör så leran sprutar om däcken i både regn, snö och strålande solsken.