Sitt rätt när du kör bil

För att undvika belastningsskador när man kör bil är det viktigt att man använder rätt position. Genom att ständigt tillämpa ergonomisk position vid sin bilkörning lär man sig hur man bäst ska använda kroppen för att undvika långvariga skador.

Rätt position
När man ska ut på längre sträckor med bilen är positionen för hur man sitter viktigt. Man ska sitta bekvämt så man känner att man har kontroll över sitt fordon. Väl bakom ratten ska man slappna av, axlarna ner och ryggen in mot sätet för att undvika svankning. Ryggen behöver ett bra stöd för att orka med resan. Vid ändring av ryggstödet på förarens stol brukar en avslappnad armslängd till ratten vara ett bra mått att förhålla sig till.

Pauser i sin körning
Vid längre körningar kan pauser vara ett bra komplement. Kroppen blir efter ett tags stillasittande slö och stel. Genom att tillämpa pauser kan man piggna till med lite frisk luft och undvika stelhet. När det är dags för paus och man har kommit ur bilen kan man som regel passa på att göra små övningar för att mjuka upp kroppen. Skaka försiktigt om armar och ben, rulla med axlarna framåt och bakåt och gå ett varv runt bilen.

Genom att aktivt införa en ergonomisk hållning i sitt bilkörande och ta regelbundna pauser kan man förebygga skador och få ett mer aktivt liv.